ELS DIRECTORS

 

Anne Linsel neix a Wuppertal, la mateixa localitat on té la seva seu el "Tanztheatre", la companyia de Pina Bausch. És periodista i publicista especializada en cultura. Traballa als canals de televisió ZDF i WDR i a les revistes «Die Zeit» i «Süddeutsche Zeitung». Realitza el llargmetratge Pina Bausch (2006) premiat al Dance Film Festival de Los Ángeles. És membre de la Federació Internacional de Crítics d'Art (AICA). Codirigeix DANCING DREAMS juntament amb Rainer Hoffmann.

 

Fitxa a IMDB.

 

Rainer Hoffmann neix a Hamburg, Alemanya. Va estudiar a l'Acadèmia Alemanya de Cinema i Televisió, a Berlín. Des de 1984, és director de fotografia de 13 documentals, ha dirigit TUPAMAMOS el 1997 i codirigit DANCING DREAMS juntament amb Anne Linsel.

 

Fitxa a IMDB.

 

SOBRE PINA BAUSCH

 

Pina Bausch ha renovat la dansa contemporània alemanya amb la creació del teatre-dansa. De la seva mà i del treball dels seus ballarins han sorgit peces tan emblemàtiques com Cafè Müller (1978), Bandoneón (1987), i moltes altres, tan discutides com admirades a tot el món.

 

Després de formar-se a Alemanya amb el Kurt Joos, un dels fundadors de la dansa expressionista alemanya i de passar una temporada a la Juillard School de Nova York, torna al seu país i comença a treballar al mític Tanztheater de Wuppertal, el qual dirigeix des del 1972.

 


Durant tota la seva carrera Pina Bausch s‘atreveix a anar més enllà de les convencions establertes i experimenta amb l‘improvisació del free-jazz, creant ballets sobre cançons de moda o fent coreografies sobre la música de Bertolt Brecht i Kurt Weill. La vida i la mort, la interacció entre homes i dones són temes que es repeteixen al llarg de tota la seva carrera. La seva destresa radica en mostrar les debilitats d‘ambdós gèneres, homes i dones. Busca el moviment mínim, íntim. Ja a les seves primeres coreografies, fins i tot les més tradicionals inspirades en textos clàssics, deixaven entreveure que estava sorgint quelcom nou. L‘artista expressava els temes existencials a través d‘imatges visionàries d‘una força arcaica inusual per a l‘època. A partir d‘aquest moment deixa d‘explicar una història per explicar diverses petites històries sobre l‘amor i la tendresa, la soledat i el poder.

 

Precoçment trencadora, Pina Bausch es situa a primera fila de l‘escena avantguardista. Ha estat distingida amb nombrosos premis de dansa de tot el món, però mai s‘ha pronunciat públicament sobre les seves obres, perquè aquesta dona de poques paraules prefereix que parlin les seves obres. Hi ha hagut, però, algunes excepcions com la seva aparició al cinema, amb Federico Fellini a "E la nave va" (1983) on interpreta la princesa Lherimia, amb Pedro Almodóvar a "Hable con ella" i ara, amb Anne Linsel i Rainer Hoffmann a "Tanzträume". Properament s‘estrenarà a Espanya "Pina", una pel·lícula en 3D que Wim Wenders va rodar en homenatge a la coreògrafa però malauradament sense ella ja que el rodatge es va iniciar dies després de la seva mort.

 

La seva vida personal

 

Pina Bausch neix el 27 de juliol de 1940 a la petita ciutat alemanya de Solingen, és la petita de tres germans. Inicia molt d‘hora la seva formació com a ballarina.

 

Es casa amb l‘holandès Rolf Borzik, estilista i dissenyador de vestuaris i escenaris, que mor de leucèmia al 1980. L‘any 1981, Ronald Kay es converteix en el seu company per la resta de la seva vida. És el pare del seu fill, Rolf.

 

Mor el 30 de juny de 2009, pocs dies després de diagnosticar-li un càncer. "Tanzträume" és la seva última aparició en pantalla. No va veure l‘estrena de la pel·lícula.

 

Selecció de treballs

 

1975 - KOMM TANZ MIT MIR
1978 - CAFE MÜLLER
1978 - KONTAKTHOF
1980 - BANDONEON
1982 - Actuació a la pel·lícula "E LA NAVE VA", de Federico Fellini
1982 - NELKEN
1989 - PALERMO PALERMO
1995 - DANZÓN
2001 - AQUA, coproducció amb l‘Institut Goethe Sao Paulo
2002 - FÜR DIE KINDER VON GESTERN, HEUTE UND MORGEN
2002 - Actuació a la pel·lícula "HABLE CON ELLA", de Pedro Almodóvar.
2003 - NEFÉS, coproducció amb l‘International Istanbul Theatre Festival

 

Distribuïda per Paco Poch Cinema